Karate kate

Kata prevedeno znači “forma”, također i “borba s zamišljenim protivnikom”. To je skup unaprijed određenih pokreta koji se sastoji od obrambenih i napadačkih tehnika. Takav skup poteza ima svoj točno određeni oblik i red po kojem se tehnike izvode.

Kate podučavaju stiliziranom načinu borbe. Prikazuju borbu sa zamišljenim protivnikom, a kako je karate samoobrambena disciplina napadu uvijek prethodi obrana, nakon čega slijedi protunapad. Kate su zamišljene kao skup pokreta koji prikazuju različite tipove napada i obrane pod idealnim okolnostima. Važno je zapamtiti da su one razvijene dok još nije bila razvijena pismenost na Okinawi ili u Kini, pa su fizičke rutine bile logična metoda za čuvanje ovog tipa informacija. Postoji oko stotinjak kata u različitim stilovima karatea, svaka sa određenim specifičnim varijacijama.

SIMBOLIKA KATA

Kate su izravno povezane sa četiri elemenata , a različiti karateke mogu imati različite pristupe koji se tradicionalno povezuju sa ovim elementima.

 • Izvođač povezan sa zemljom je nepokolebljiv, posvećen stvaranju pa katu izvodi snažno i intenzivno.
 • Izvođač povezan sa vjetrom giba se skladno, snažno i sa spokojnom lakoćom.
 • Izvođač povezan sa vatrom je strastven pa u izvedbu kate unosi svjetlost i život, zračeći toplu i iskrenu energiju.
 • Izvođač povezan sa vodom je prirodan, s pokretima koji skladno teku jedan iz drugog.

SUSTAV STUPNJEVANJA

Izvedba kate je sastavni dio stupnjevanja vježbača karatea. Premda nije preduvjet za početničke stupnjeve, srednji i napredni stupnjevi ocjenjuju se izvedbom odgovarajućih kata. Zadivljujuće je promatrati kata timove na prvenstvenim natjecanjima. Dok ulaze u borilište - a na licima im se ocrtava energija i odlučnost - kako bi prikazali izvedbu u skladu sa pripremljenošću i vještinom potpomognutom skladnošću i žustrinom, zrak je ispunjen uzbuđenjem i očekivanjem. Karateke odašilju energiju koja kod gledatelja izaziva strahopoštovanje.

ZNAČENJA IZRAZA U KATAMA

Logo
  • Lokacija

   Karate klub "Hercegovina- Zagreb"
   Dom Sportova
   Trg Krešimira Ćosića 11
   10000 Zagreb

   Tel / Fax: +385 (0)1 6264 175
   Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
   www.hercegovina-zagreb.hr
   UPISI - 18:30 sati - 091 194 3695 | 095 392 6770 | 091 5535 111
Copyright © 2016 Karate Klub Hercegovina - Zagreb